Een online toets aanmaken

Als je een online toets of examen wilt aanmaken, ben je hier aan het juiste adres! Volg de onderstaande stappen en je hebt binnen een mum van tijd een nieuwe toets aangemaakt!

Maak eerst een account bij ons aan. Daarna zie je een aantal opties op ons dashboard: met elk account kun je cursussen en drie soorten toetsen aanmaken: quizzen, examens en assessments.

In de onderstaande video (Engels) wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een online toets aanmaakt.

Nieuwe toets

Een online toets aanmaken is supereenvoudig. Ga op je dashboard naar het tabblad Examen en klik op ‘Nieuw examen aanmaken’: Het systeem vraag je dan een naam in te voeren. Voer iets in (je kunt dit later nog aanpassen) en klik op ‘Aan de slag’.

Startpagina

Je gaat nu naar de eerste pagina van je examen. Hier kun je de titel van het examen aanpassen, een introductie toevoegen, de taal van je toets kiezen, een afbeelding toevoegen en de tekst van de startknop aanpassen.

Vragen

Nu kun je vragen aan je toets toevoegen. Klik op 'Nieuwe vraag aanmaken' en selecteer het type vraag. Je hebt de keuze uit meerkeuzevragen, invulvragen, vrije-tekstvragen en vragen met afbeeldingen (klein, middel of groot), video of audio.

Weet je niet welk type vraag je moet kiezen? De veiligste keuze is 'meerkeuze'. Je kunt het type vraag altijd achteraf nog wijzigen en je kunt meer dan een type vraag in een examen hebben =)

Bij meerkeuzevragen kun je een afbeelding, maximaal tien antwoordmogelijkheden en feedback toevoegen en je kunt meer dan één antwoord als correct aanduiden.

Heb je de antwoordmogelijkheden ingevoerd? Kies dan hoe je de vragen wilt rangschikken.

Als je een lange vragenlijst hebt en deze niet een voor een in wilt voeren, kun je je vragen importeren met een Excel-bestand.

Gedrag

Ga nu naar het tabblad 'Gedrag'. Hier stel je de voorkeuren voor je online toets in 😅

Je kunt uit veel verschillende instellingen kiezen: de mogelijkheid voor gebruikers om hun antwoorden te wijzigen of niet, meteen doorgaan naar de volgende vraag of eerst op 'Volgende' moeten klikken, een tijdslimiet voor de hele toets of per vraag, uitleg (feedback) weergeven nadat de gebruiker de vraag heeft beantwoord en de vragen in willekeurige volgorde weergeven.

Beoordeling

Hier worden categorieën voor het slagen/zakken van je toets aangemaakt.

Je kunt zoveel categorieën aanmaken als je wilt, maar om het eenvoudig te houden, maak je gewoon twee categorieën aan: een voor slagen en een voor zakken. Pas de instellingen voor de categorie 'slagen' aan via het 'potlood' naast het percentage.

Ook kun je een certificaat uitgeven als een gebruiker voor je toets slaagt.

Certificering

Je kandidaten ontvangen een automatisch gegenereerd certificaat als ze voor je toets slagen ✨ (deze functie is beschikbaar voor Business Owls en hoger).

Kies een van onze sjablonen of maak je eigen certificaat met onze certificaat-editor. Supertof, toch? 😎

Opmaak

De volgende stap is het tabblad 'Opmaak'. Hier laat je je toets aansluiten op je brand of persoonlijke stijl. Je kunt zelf je eigen logo en een achtergrondafbeelding toevoegen.

Als je niet tevreden bent met de standaard lay-out- en opmaakopties, kun je ook de CSS bewerken en aangepaste wijzigingen doorvoeren om je examen nog unieker te maken (deze functie is beschikbaar voor onze Corporate Owls)

Resultatenpagina

Daarna kun je de 'Resultatenpagina' aanpassen. Als je de instellingen van deze pagina wilt wijzigen, moet je een Business Owl of hoger zijn.

Je hebt de keuze uit uit drie lay-outopties: Feedback, Basis en Scorebord.

• Feedback: met deze optie geef je vragen, antwoorden, uitleg en scores weer.
  • Basis: dit is een standaard resultatenpagina waar geen extra informatie wordt weergegeven. Kies deze optie als je gebruikers wilt bedanken voor het voltooien van de toets en als je nog niet wilt dat ze de resultaten zien.
  • Scorebord: met deze optie zien deelnemers hoe ze ten opzichte van hun collega’s scoren. Afhankelijk van hun score en de benodigde tijd voor het examen, komen deelnemers hoger of lager op het scorebord te staan.

Kies de optie waar je je het best bij voelt.

Je examen is nu aangemaakt (maar je kunt je examen altijd aanpassen). Klik op de titel van je examen om terug te gaan naar het dashboard.

Delen

Toegang

Klik op 'Toegang' om de instellingen aan te passen en te bepalen wie er toegang tot je online toets heeft. Kies je de optie 'Iedereen met een link', dan heeft iedereen met de link toegang tot het examen (hierna zie je waar je deze link vindt).

Kies je de optie 'Vooringestelde gebruikersgroep', dan kun je gebruikers toevoegen (een voor een of via een import) en stuurt het systeem hun automatisch een e-mail met een unieke link en uniek wachtwoord voor toegang tot je examen.

In het veld 'Wanneer is dit examen toegankelijk voor gebruikers?' kun je de beschikbaarheid van je examen tot een specifiek tijdsbestek beperken.

Gebruikersmenu

Op het tabblad 'Gebruikersgegevens' kun je de instellingen voor je inlogpagina aanpassen. Je kunt gebruikers al dan niet verplichten om in te loggen, veel of weinig vragen stellen en zelfs je eigen vragen aanmaken (je moet een Business Owl of hoger zijn om extra vragen te stellen op de inlogpagina).

Opt-in

Hier kun je items toevoegen waarmee je gebruikers akkoord moeten gaan voordat ze je toets kunnen maken. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de Algemene voorwaarden of selectievakjes, zoals 'Ik ga ermee akkoord e-mails van dit bedrijf te ontvangen', etc.

Social media

Hier kun je de instellingen voor het delen van je examen via social media wijzigen.

Publiceren

Ga nu naar het tabblad 'Publiceren'. Onder het subtabblad 'delen' vind je de URL om je toets te delen met 'Iedereen met een link' (bekijk de instructies voor het tabblad 'Toegang' hierboven). Kopieer deze URL en plak deze in een e-mail, op social media, in een WhatsApp-bericht, etc.

Klik op de kleine knoppen onder de URL om deze direct op social media te delen en vink het selectievakje aan, zodat je toets via Google kan worden gevonden.

In het subtabblad 'Embedden' vind je de code waarmee je je examen op je website embedt.

E-mail versturen

Het laatste tabblad van 'Delen' is 'E-mail versturen'. Dit tabblad gebruik je alleen als je je examen met een 'Vooringestelde gebruikersgroep' wilt delen in het tabblad 'Toegang'.

Analyseren

Resultaten

Na het aanmaken en delen van je online toets met je publiek, kun je de resultaten en statistieken bekijken. Afhankelijk van de gebruikersinformatie waar je op de inlogpagina om hebt gevraagd, worden je toetsresultaten aan die informatie gekoppeld.

Je kunt de resultaten zelfs exporteren naar een Excel-bestand en als je op 'details weergeven' klikt, zie je de resultaten per persoon met een lijst met alle antwoorden, gebruikersdetails en resultaten per categorie.

Dat was het… althans voor nu. Nu weet je hoe je je eigen online toets aanmaakt. Je kunt deze handleiding altijd raadplegen!